עו“ד שירה פדידה: “גירושין ברבנות או בבית משפט? החלטה אסטרטגית”
אחוז הזוגות שבוחרים להתגרש בישראל נמצא במגמת עלייה. בעקבות עלייה במספר המתגרשים, ההתלבטות בהליך הגירושין גם היא רבה ומסועפת ורבים מהזוגות (כל אחד בנפרד ברוב המקרים) מתלבטים היכן לפתוח תיק גירושין.
עו”ד שירה פדידה, מציגה את הסוגיה: “הדבר תלוי במשתנים רבים, ללא סיוע מקצועי מהיר אתם עלולים להפסיד כסף רב, זמן וכן, להשקיע אנרגיות מיותרות שעדיף שהיו מושקעות בנטיעת הזרעים להקמת החיים החדשים בנפרד.”
מה בין רגש להיגיון
אם חשבתם שזוגיות וחתונה הם סיפור מורכב הכולל צדדים רבים וחשיבה שונה, בהליך הגירושין אתם עלולים להיתקל בקשיים מורכבים רבים, התלבטויות רבות, סוף מלוכלך והפסדים כספיים עקב ויתורים והעדר אסטרטגיה – לשם כך, אם החלטתם באופן סופי כי ברצונכם להתגרש, עליכם למהר לעורכ/ת דין לדיני משפחה ולהחליט היכן להגיש תביעת גירושין ולבנות אסטרטגיה משפטית שתשאיר לכם את כבודכם וממונכם ואולי אף תמנע ויכוחים וסכסוכים רבים.
ברחבי הרשת וייתכן וגם בסביבתכם הקרובה, ודאי תוכלו לקרוא ולשמוע על מקרי גירושין רבים בהם צד אחד יצא מופסד וכאשר מעורבים ילדים בסיפור, במידה וההליך לא נעשה בצורה מקצועית ונכונה ייתכן וכולם יצאו מופסדים, כולל הילדים.
מומחית לדיני משפחה, עו”ד שירה פדידה, מסבירה כי במידה והחלטתם באופן סופי כי ברצונכם להתגרש, עליכם לשנות גישה : “אם וככל שלא נבחר הליך גישור מוסכם ורגוע בין בני הזוג וקיימת התבלטות של אחד או אחת מבני הזוג, אם לפנות להליך הגירושין בין כותלי הרבנות או בית המשפט, חשוב להיוועץ בעו”ד מומחה לדיני משפחה דווקא בגלל שכאשר עסקינן במשפחה שלנו כלומר, המעגל הקרוב ביותר אלינו, לחיינו ולליבנו קשה מאוד להפריד בין רגש להיגיון ועל כן נדרש עו”ד שידע לעשות זאת עבורכם ולהוביל לסיום ההליך בזמן הקצר ביותר ובתוצאה הטובה ביותר. במידה ואתם מעוניינים להישאר בסוף התהליך עם כבודכם וכספכם עליכם להבין כי הליך הגירושין מתחילתו ועד סופו הוא החלטה אסטרטגית, חשוב מאוד לבצע סוויץ’ בראש ולפנות באופן מיידי לעורכי הדין המקצועיים כדי לבנות את אסטרטגיית הגירושין הטובה ביותר עבורכם”.
רכוש, מזונות, משמורת ואפילו המוניטין שצברתם הם רק חלק מהלבטים
בית משפט או רבנות? משתנים רבים יכולים להכריע את הסוגיה כבדת המשקל ובעזרת עורכי הדין הנכונים, תוכלו לפשט את התהליך, להחליט היכן תנהלו את ענייניכם ומה יהיו שלבי הפעולה.
הבהילות לפנייה לאיש מקצוע נעשית מכוון ואינכם “משחקים לבד במגרש” ועליכם לזכור כי הכלל “כל הקודם זוכה”, תקף כאן במרבית המקרים. כלומר, הצד הראשון שיבחר ברבנות או בבית המשפט הוא זה שיכריע היכן יתנהל ההליכים הכרוכים בגירושי הצדדים.
כמו כן וטרם ההתעסקות במשתנים הרבים ובמצבים השונים, חשוב לזכור כי הליכי המשפט השונים מוגבלים בזמן (לדוגמה: הגבלת הזמן להגנה ו/או תגובה בבית המשפט לענייני משפחה) ולכן לזריזות הפנייה לעורך הדין לענייני משפחה ישנה חשיבות נוספת .
ממבט ראשון רחב ומבלי להיכנס למשתנים השונים, דווקא הדמיון בין הרבנות לבית המשפט עתיד ליצור בלבול ראשוני, עו”ד שירה פדידה מרחיבה: “להבדיל ממה שרבים חשבו בעבר, כיום בתי הדין הרבנים אינם נוטים לצד הגברים ויתרה מכך, במקרה של בגידה או אלימות כלפי אישה בתי הדין הרבים יצדדו באישה וההפך.
ההבדל היחידי שאינו תלוי במשתנים שונים, כזה שלא השתנה הוא הרצון ההלכתי של הרבנות להשכין שלום בית וגם רצון זה נעלם במקרים בהם כלו כל הקיצין.
גם בית המשפט לענייני משפחה עבר אבולוציה משפטית וכל עוד הצדדים שווים, החלוקה נוטה לשיווין בין המינים.”
עוד מוסיפה עו”ד פדידה: “ההיתר לנהל את ההליך ברבנות או בבית המשפט בעלי סמכות מקבילה, מאפשר פתח לביקורות מצד הלקוחות ואף מצד עורכי הדין השונים על הסיבוך שנוצר תחת גופים שלכאורה זהים”.
למרות זאת, עו”ד פדידה מסבירה כי ענייני המשפחה מורכבים יותר מהסתכלות כללית: “בניגוד לביקורות, עורכי הדין המומחים לענייני משפחה מצאו לנכון שהשיטה הקיימת מאפשרת פעמים רבות לבנות אסטרטגיה משפטית מהירה המציגה תוצאות טובות בסיומה”.
כאשר יושבים עם עורכי הדין לענייני משפחה, בודקים משתנים רבים כמו שייכות הרכוש של בני הזוג. כמו כן, כתובה נלקחת בחשבון בבתי הדין הרבנים, אך גם היא תקוזז במקרה של חלוקת רכוש וכסף.
המעוניינים לחלק את שווי המוניטין שצברו כזוג, יפנו לבית המשפט האזרחי מכוון והדין רבני אינו מכיר במוניטין כרכוש הניתן לחלוקה.
בענייני משמורת על הילדים שני ההליכים שווים, אם כי בבתי הדין הרבני, תיתכן נטייה מסוימת לצד בעלי הזיקה הדתית המובהקת יותר והכל כמובן בהתאם להסתמכות על החלטות גורמי המקצוע השונים.
נושא קביעת המזונות פתוח לערכאות השונות וגם בו ישנם שיקולים שונים הקשורים בעיקר למשפחה הספציפית.
זכרו שיש חיים אחרי הגירושין
למרות האסטרטגיה ותחושת “היציאה למלחמה”, זכרו כי הליך גירושין אינו סיבה להפוך לאויבים וודאי כאשר ישנם ילדים משותפים. עו”ד שירה פדידה מסכמת את ההליך בנימה של פיוס: “ברבנות או בית משפט, עורכי דין מומחים לענייני משפחה אינם גנרלים של מלחמה ומדובר בבני אדם.
פעמים רבות ניתן לסיים בהליך גישור ובמו”מ בין עו”ד מחוץ לכותלי בית הדין הרבני או בית המשפט האזרחי, במידה וקיים הצורך לפנות לרבנות או לבית המשפט, עושים את הכל כדי לעמוד על הזכויות של הלקוח אך גם על הכבוד והאנושיות של כל המעורבים”.