אם עד לפני מספר שנים קניות דרך הרשת היו שמורות לחובבי גאדג’טים ומחשבים בעיקר, היום ניתן לראות כי כמעט ואין צרכן ממוצע שלא משתמש בשיטת קניה זו.
בשנים האחרונות גם החברות הישראליות הגדולות הבינו כי כדאי להן להקים אתר מסחר אלקטרוני והיום ניתן לקנות כך בארץ בגדים, מוצרי חשמל ואלקטרוניקה, מוצרי סלולר, מוצרי צריכה ועוד. אך עדין היקף ההזמנות של מוצרים מחו”ל גדול בהרבה מזה של השוק הוירטואלי הישראלי וזה, כמובן, קודם כל בגלל פערי המחירים.
מאחר וההזמנות הפכו לפשוטות ונגישות יותר ופערי המחירים בין הארץ לחו”ל נשארו גבוהים- צרכנים רבים מעדיפים להמתין קצת יותר זמן אבל לקבל את המוצר בהוזלה משמעותית ולכן בוחרים בהזמנה מחו”ל.
כדי להתחיל להיכנס לעולם הצרכנות הוירטואלית הזה, חשוב להבין קודם כל כיצד עובדת השיטה, איזה דגשים כדאי לשים בתהליך הרכישה, למה כדאי לשים לב לפני קבלת ההחלטה ועוד.
על מיסים, משלוחים ומחירים
-תשלום מיסים בהזמנות מחו”ל- הטריק החשוב ביותר בהזמנות מחו”ל הוא להצליח להימנע מתשלום מע”מ ומיסים נוספים בהגעת המשלוח לארץ. הרי היתרון הגדול של המחירים הזולים מבוסס על כך שהקניה היא ללא מיסים ולכן ניתן לקנות את המוצרים יותר בזול. כדי להתחיל לרכוש מחו”ל חשוב לזכור קודם כל שהכלל הבסיסי ביותר הוא לבצע הזמנות שערכן עד 75 דולר. מעל לסכום זה, כל חבילה תחויב בתשלום מע”מ ולעיתים אף מיסים נוספים. הדרך הטובה ביותר להימנע ממצב כזה היא פשוט לפצל הזמנות כאשר רוצים לרכוש מספר מוצרים. יש מקרים בהם דווקא עדיף לאחד הזמנות וזה כאשר מבצעים הזמנה מארה”ב, בה דמי המשלוח לארץ יקרים במיוחד וכל חבילה מתומחרת בנפרד כפריט משלוח. חשוב לבדוק היטב את עלויות המשלוח מול כל מוכר בכל קניה ולפי זה לקבל החלטה נבונה.
-תשלום דמי משלוח- בכל אתר ואצל כל מוכר ישנו פירוט של עלויות המשלוח. חשוב מאוד לבדוק מה הכי משתלם- כל עוד עלות המוצר בצירוף דמי המשלוח זולה יותר מרכישת מוצר דומה בארץ- זה משתלם. אחרת, כדאי לוותר. דמי המשלוח נגזרים, בין היתר, מאופן השילוח.
ישנם משלוחים חינמיים, שבדרך כלל קשה לעקוב אחריהם, ישנן משלוחים באמצעות חברות בלדרות, כמו מיילוג למשל, בהן ניתן לקבל מספר מעקב לחבילה וגם משלוח עד הבית. משלוחים אלו בדרך כלל גם מהירים יותר מאשר הזמנות במשלוח חינם. כדאי מאוד לבחור אופן משלוח בו ניתן לעקוב אחר החבילה בדרכה ליעדה.
-בדיקת מחירים קפדנית- ההנחה כי הכל יותר זול ברכישה מחו”ל היא לעיתים מוטעית. נאמר כבר קודם כי חשוב מאוד לבדוק את עלות המוצר בארץ, כיוון שכאשר ההזמנה מחו”ל בצירוף דמי המשלוח ומיסים בעת הצורך כבר מתקרבת למחיר בארץ זה הופך את העסקה להרבה פחות משתלמת. גם חגי הקניות הוירטואליים הגדולים שהתקבעו בשנים האחרונות, כמו ה-black friday ויום הרווקים הסיני צריכים להיבדק באופן קפדני. מי שעוקב מקרוב יודע כי מוכרים רבים מעלים את מחיר המוצרים בסמוך לחגים אלו והופכים את ההנחה להרבה פחות משמעותית.
ישנם דברים נוספים שחשוב לשים אליהם לב בהזמנת מוצרים מחו”ל, שקשורים יותר לסוגי המוצרים. למשל, כאשר מדובר בביגוד, חשוב מאוד לבדוק את טבלת המידות בכל אתר, כי המידות אינן אחידות ואינן דומות למידות בארץ,כאשר מדובר במוצרי חשמל, חשוב לבדוק את צורת החיבור לשקע איתה מגיע המוצר וכו’.
מומלץ לחפש מדריכי קניה רלוונטיים לכל קטגוריה לפני ביצוע הזמנות מחו”ל.