גירושין בשיתוף פעולה
ע”פ תקנות להסדר התדיינויות בסכסוכי משפחה 2016, נקבע כדלקמן-
“בחינה והמלצה על דרכים ליישוב הסכסוך בהסכמה
- (א) בתום ישיבת המהו”ת האחרונה, ועל בסיס היכרות יחידת הסיוע עם הצדדים, כאמור בסעיף 3(ג)(3) לחוק, תמליץ יחידת הסיוע לצדדים בעניין ההליך המתאים לדעתה ליישוב הסכסוך ביניהם ובכלל זה בדרך של ייעוץ, גישור, גירושין בשיתוף פעולה, וטיפול משפחתי או זוגי, וכן רשאית יחידת הסיוע להציע לצדדים לסייע להם בעצמה ליישב את הסכסוך בלי להפנותם להמשך הליך ליישוב הסכסוך מחוץ ליחידת הסיוע במקרים מיוחדים ולפי נהלים שיורה הממונה הארצי על יחידות הסיוע לעניין זה, ובלבד שהצדדים הודיעו על הסכמתם להאריך את תקופת עיכוב ההליכים לתקופה נוספת כאמור בתקנה 8(א); בתקנת משנה זו, “גירושין בשיתוף פעולה” – משא ומתן שבו כל אחד מהצדדים מיוצג על ידי עורך דין בשיתוף פעולה עם אנשי מקצוע נוספים אם יש צורך, ובלבד שאותם עורכי דין לא יוכלו לייצג את הצדדים בהליך המשפטי שיתנהל ביניהם, אם המשא ומתן ייכשל.”
בפעם הראשונה במדינת ישראל, המדינה מתערבת בנושא גירושין ומציעה לזוגות הגירושין אפשרויות שונות לפתרון הסכסוך המשפחתי, תוך ראיית טובת הילדים בסכסוך: גישור משפחתי, ייעוץ, טיפול משפחתי או זוגי וכן הליך של גירושין בשיתוף פעולה.
אין חובת גישור, אלא המדינה באמצעות יחידות הסיוע מציעה לבני הזוג, כחלק מעיכוב ההליכים ע”פ חוק, אפשרויות שונות ליישוב הסכסוך כגון גישור וגירושין בשיתוף פעולה.
מהו הליך של גירושיו בשיתוף פעולה?
המידע לקוח מהצעת החוק להסדר התדיינויות בסכסוכי משפחה אשר הוגשה על ידי חברי הכנסת מירב מיכאלי ויריב לוין כדלקמן:
”גירושין בשיתוף פעולה” הינו הליך רצוני במסגרתו בני זוג, המיוצגים כל צד ע”י עורכי דינם, מנהלים משא ומתן חסוי, תוך שיתוף אנשי מקצוע מתחום הטיפול והפיננסים, בכדי להגיע להסכם גירושין תוך בחינת צרכיהם וצרכי ילדיהם. עורכי הדין ואנשי המקצוע הנוספים עברו הכשרה מתאימה ומן הראוי שיהיו כפופים לכללים שיוגדרו בתקנות. לדוגמא : עורך הדין המשתתף בהליך לא יהיה רשאי לייצג צד בהליך משפטי נגד בן זוגן, במקרה וההליך לא יסתיים בהסכם.
כל צד מיוצג על ידי עו”ד מטעמו, עו”ד אשר עבר את ההכשרה לגירושין בשיתוף פעולה, עו”ד חותמים על הסכם השתתפות אשר מחייב את עוה”ד לא לייצג את מי מהצדדים אם המו”מ יכשל. ייחודיות ההליך הנו התחייבות עורכי הדין המייצגים את הצדדים להימנע מלייצג בערכאות השונות במידה והמשא ומתן יכשל. התחייבות זו כלולה בהסכם ההשתתפות במשא ומתן ,עליו חותמים הצדדים ואנשי המקצוע בראשית ההליך.
מהו הייחוד של שיטת הגירושין בשיתוף פעולה?
שיטת הגירושין בשיתוף פעולה נבדלת משיטות אחרות ליישוב סכסוכים, בשל המו”מ המשתף בין עוה”ד המייצגים, בשונה מניהול הליך באמצעות ליטיגציה בבית המשפט ו/או בביה”ד הרבני. בנוסף, ראיית הצוות הנה ראייה מערכתית, בה נבחנים צורכי המשפחה כולה ולא צורכי הפרט בלבד . לאור אופיו של ההליך, נמצא ההליך מתאים אף לצדדים אשר קיימים ביניהם פערים מבחינה רגשית, כלכלית או אישית.
זהות הצוות המקצועי
בהליך ע”פ שיטת הגירושין בשיתוף פעולה, פועל צוות רב מקצועי לסיוע לצדדים לצורך הגעה להסכמות, תוך מתן מענה להיבטים המשפטיים, הכלכליים והרגשיים כאחד. הצוות המקצועי עבר הכשרה בהתאם לקריטריונים של הארגון ה-IACP ומצויים בקבוצות למידה. הצוות כולל שני עוה”ד, איש כספים, מטפל אחד או שניים, כל הצוות עובד בשיתוף פעולה כדי לקדם את בני הזוג.
לסיכום
אנשי המקצוע העוסקים בהליך הגירושין בשיתוף פעולה מתחייבים לפעול למען יישוב הסכסוך בהסכמה ובכבוד, תוך ראיית טובת הילדים בסכסוך,ובהתאם לכלל נסיבות המקרה. אנשי המקצוע בהליך של גירושיו בשיתוף פעולה יעודדו הורים להישאר מודעים לצרכים ולאינטרסים של ילדיהם, תוך מתן אפשרות להשמעת קולם של הילדים בתהליך המתנהל בעניינם. עוה”ד המייצגים בהליך של גירושין בשיתוף פעולה, הנהם עוה”ד שיתופיים אשר מתחייבים להימנע עו מלהסלים או ללבות הסכסוך ויפעלו יחד עם בני הזוג כדי למצוא פתרונות יצירתיים בהתאם לצרכיהם ולצרכי הילדים.
הזמנה לפגישת ייעוץ
עם כניסתו לתוקף (ביולי 2016) של החוק להסדר התדיינויות בסכסוכי משפחה- 2014, זוגות המעוניינים להתגרש יחויבו להשתתף בפגישות מהו”ת (מידע, היכרות ותיאום) ביחידת הסיוע שליד בתי המשפט ובתי הדין. מטרת הפגישות תהיה, לתת לבני הזוג מידע מגורמים מקצועיים על מגוון הדרכים העומדות לרשותם ליישוב המחלוקת בדרכי שלום, מחוץ לכותלי בית המשפט, לרבות טיפול אישי או זוגי, גישור, “גירושין בשיתוף פעולה“, תיאום הורי וכו’ ועל ההשלכות המשפטיות, רגשיות, חברתיות וכלכליות של הליכים משפטיים.
מטרת החוק הינה לאפשר לצדדים למצות את כל האפשרויות להגעה להסכמות בעצמם, במקום שגורלם יוכרע לאחר הליכים משפטיים ארוכים, יקרים וכואבים להם ולילדיהם.
אני מזמינה אתכם, כבר עתה, ליצור עמנו קשר על מנת לקבל את כל המידע, עוד בטרם תפתחו הליך ליישוב הסכסוך על מנת לנסות להגיע להסכמות גם לפני הגשת בקשה ליישוב סכסוך, לייתר את הצורך בדיונים ולחסוך זמן וכסף רב.
עוה”ד, המגשרת והנוטריון אביה שטיין קורלנד
לאתר שלי http://www.tam-law.co.il/