יש שסבורים שאמנות ההידרופוניקה היא לא יותר מהצורך הפשוט לדאוג שהצמחים ההידרופוניים שלנו יקבלו מספיק דשנים ומינרלים. לדידם, זה כל מה שדרוש בעצם כדי ליהנות מיבול גדול ומרשים.
אכן לגננים הידרופוניים יש יתרון גדול על פני גננים מסורתיים: הם יכולים לשלוט בכמות הדשנים ובכמות החומרים המזינים שיגיעו אל הצמח. אך במציאות, גם הדשן המאוזן או המושלם ביותר בעולם לא יוכל לעזור לגינה ההידרופונית שלנו אם לא נקדיש תשומת לב מלאה למספר גורמים נוספים.
הנה רשימה של כמה גורמים חשובים שתורמים משמעותית לספיגת הדשנים בצמחים וחייבים לתת עליהם את הדעת.
צורת השורשים. הבסיס לספיגה טובה של דשנים מתחילה בשורשי הצמח. אם לצמח שלנו יש שורשים דקים, שבריריים, חולניים או סתם שורשים פשוטים זה לא משנה עד כמה הדשן שתוסיפו יהיה מאוזן, השורשים הדלים האלו פשוט לא יוכלו לספוג את הדשן.
לכן כל כך חשוב לשים לב לצורת השורשים ולדאוג שהם יהיו מורכבים וגדולים עד כמה שניתן. בשל כך, יש להשקיע במקביל גם בתכשירים שמעודדים את צמחית שורשי הצמח. תכשירים שכאלו לא רק יעודדו את הצמחים שלכם לספוג דשנים בכמות הנכונה כי אם גם יגדילו את הסיכוי שהצמחים ישרדו במצבים של תחלואה או אם וכאשר יעלו בעיות טכניות במערכת ההידרופונית שלנו.
איזון PH. גם איזון ה-PH חיוני לספיגת הדשנים. לכן, יהיה זה נכון להשקיע במד PH ולבדוק באופן קבוע את רמות ה-PH ואת איזונן. אם רמות ה-PH עולות על 6.3 או שהם נמוכות מ-5.8, יש לאזן באופן מידי אך בהדרגיות את ה-PH. שימו לב שרשמנו בהדרגה כי אם מבצעים שינויים קיצוניים הם עלולים לפגוע בצמחים.
טמפרטורה. עוד יתרון גדול שטמון בחקלאות הידרופונית הוא שאנחנו לא ממש מושפעים ממזג האוויר שקיים שם בחוץ.
אולם ברם, גם אם החלל שבו מגדלים מבודד היטב, עדיין חייבים לשים לב ולעקוב אחר הטמפרטורות בחלל, קל וחומר בזמנים שבהם הדשנים מוזרמים לצמחים. הטמפרטורה האידאלית להזרמת הדשנים היא בין 18.8 מעלות לבין 21.5 מעלות צלסיוס.
אם הטמפרטורה צונחת מתחת למינימום או עולה מעל המקסימום נתחיל לראות בעיות בספיגת הדשנים והחומרים המזינים. זו הסיבה שכל כך חשוב לרכוש מד טמפרטורה מדויק ואמין ובמקביל גם יש לעקוב מקרוב אחר בטמפרטורה בחלל הגידול כמה פעמים ביום. למעשה מומלץ מאוד לבצע את בדיקות הטמפרטורה הן בשעות הכי קרות במהלך היממה והן במהלך השעות החמות ביותר, כדי להבטיח שהטמפרטורות נותרות בטווח הטמפרטורות הנדרש.
דחיסות דשנים. פקטור אחרון שיש לו השפעה ישירה על איכות ספיגת הדשנים הוא מידת הדחיסות של הדשנים שרכשנו. מדד זה בוחן עד כמה דחוס הדשן במאגר שלנו. כדי לבדוק מדד זה צריך למדוד את המוליכות החשמלית של הדשנים.
ככל שיש יותר הולכה חשמלית, כך תהיה נוכחות טובה יותר של דשנים. אם הדשנים לא דחוסים דיים, הם לא ייספגו היטב בצמחים ולכן היבול יהיה רעוע. אך גם דחיסות גבוהה מדי אינה חיובית. אם הדחיסות גבוהה מדי אלמנטים חשובים כמו ברזל לא יספגו בצמחים.
מה עדיף: פלורסנט, HPS או נורות לד לגידול צמחים בשיטה ההידרופונית?