אם לא שמעתם עליו אתם כנראה חיים בעולם אחר. הפייק ניוז כבר כאן מזמן, הוא ממליך נשיאים, מדיח פוליטיקאים והגיע כמובן גם לעולם העסקי. ועכשיו לכו תוכיחו שאין לכם אחות…
מלחמות מלוכלכות היו תמיד. הנטייה לעוות, לסלף ולהתאים את הכותרת בהתאם לדעתך הפוליטית, לאינטרסים האישיים שלך ובמיוחד לאלו הכלכליים שלך הן נחלת התקשורת הממוסדת הישראלית שנים רבות. אם בגלוי בעיתונים כמו הארץ ואם כביכול בהיחבא בעיתונים כמו ידיעות אחרונות וממשיכו, אתר ynet.
קחו לדוגמא את מתחרנו הגדול, ידיעות אחרונות ו ynet, הבעלים של אתר alljobs, האתר היחיד שמשתווה לסי וי פול ברמת היקף מחפשי העבודה והמעסיקים. ידיעות אחרונות מחזיק בקבוצתו את אתר פסק דין, אתר פסק דין מקדם ומפרסם בהבלטה פסק דין זהבי נ’ סי וי פול, פסק דין מגוחך שבוטל בבית המשפט המחוזי. כך מנגחים יריבים עסקיים בשם אור השמש…
אז מה ההבדל בין הסילופים שהיו עד לשנים הארונות לפייק ניוז של ממש?
עד לפני שנה-שנתיים רוב התכנים החדשותיים היו נצרכים באמצעות אתרי החדשות המוסדיים. אתר מוסדי, החשוף לתביעות דיבה, חייב להיזהר בדבריו, כמו במקרה בו נתבע יגאל סרנה ע”י ראש הממשלה על הוצאת דיבה. בשנים האחרונות הרבה חדשות נצרכות באמצעות הפייסבוק, הטלגרם, הווצאפ ופלטפורמות נוספות שבהן קשה מאוד עד בלתי אפשרי להעלות על מקור המסר, ולכן אנשים מרשים לעצמם להעלות ידיעות שקריות לחלוטין בידיעה שהסיכוי שיגיעו למקור ההודעה אפסי.
אל מול השימוש שעושות חברות, פוליטיקאים וגופים רבים אחרים בכלי הפייק ניוז, לצערנו, צרכני החדשות,עדיין לא לומדים להבחין בפייק ניוז. לקורא הממוצע ה”תמים” אין יכולת עדיין להבין בין ידיעות אמיתיות או תוכן אמיתי אל מול ידיעות או הודעות מפוקפקות שאין מאחוריהם אמת, אלא הלצה במקרה הטוב או כוונת הכפשה במקרה הרע. לכן, בהרבה ממקרי הפייק ניוז, החדשות מתפשטות כאמיתות.
אנחנו, כבעלי עסקים, גם הפעם מחוייבים להתקדם למציאות החדשה ולהתאים את עצמנו לעולם החדש המלא ב”חדשות כזב”. לכן גם בהקשר הפייק ניוז, אין לנו שום ברירה. אנחנו צריכים לדעת לנטר באופן מיידי פייק ניוז שמופצים עלינו, ולדעת איך לטפל בהם בהתאם, בתקיפות ובנחישות.