האם שמעתם פעם על המושג חשבונית עצמית באינטרנט? אם לא, השם בטח מרמז לכם על מה מדובר, זאת חשבונית מס אלקטרונית שאנחנו מפיקים בעצמנו לעצמנו. אנחנו עושים בה שימוש כאשר אנחנו צורכים בעסק דיגיטלי שירות או מוצר ממוכר שאינו יכול להפיק לנו חשבונית ממוחשבת.
נשמע לכם קצת מוזר? אנחנו יכולים להבין אתכם, שהרי בדרך כלל על ההוצאות שלנו בעסק דיגיטלי אנחנו מקבלים חשבונית דיגיטלית מהצד ממנו אנחנו מקבלים את השירות, בעוד שחשבוניות ממוחשבות אנחנו מוציאים ללקוחות שקונים מאיתנו מוצרים ושירותים.
אם טרם יצא לכם להיתקל במושג חשבונית עצמית באינטרנט, או אם נתקלתם בו אבל אתם לא יודעים מתי הוא רלוונטי עבורכם, כדאי לכם להישאר ולקרוא את המאמר הזה. אולי אפילו תגלו שיש מקרים שאתם אמורים להוציא בהם חשבונית עצמית באינטרנט ולא ידעתם.
למעשה, רוב העסקים דיגיטליים הקטנים די מתעלמים מנושא החשבוניות העצמיות אונליין ומנגד העניין הזה לא נבדק לרוב מצד רשות המיסים, כך שהנושא הזה נשאר קצת באפלה ולכן פחות מוכר עבור עסקים דיגיטליים קטנים.
רגע לפני שנתחיל, הבהרה קטנה, המאמר הזה נועד לתת מידע כללי ולא להחליף ייעוץ מס מקצועי. לכן לפני כל הוצאת חשבונית עצמית באינטרנט, בוודאי בפעם הראשונה, אנחנו ממליצים לכם להתייעץ עם המייצג שלכם מול רשויות המס.
כעצמאים, כל עסקה דיגיטלית שאתם מעורבים בה צריכה להיות מדווחות לרשויות המס והדרך היא באמצעות מסמך חשבונאי מתאים, כמו חשבונית דיגיטלית או קבלה אלקטרונית. העניין הזה נכון כמובן גם לנושא המע”מ, למעט מקרים ספציפיים, על מרבית העסקאות דיגיטליות יש תשלום למע”מ שנגבה לרוב על ידי המוכר המעביר את הסכום לרשויות המס.
בחשבונית עצמית באינטרנט יש צורך כאשר מי שמספק לנו את השירות לא מורשה להוציא לנו קבלה או חשבונית מס אלקטרונית עבור השירות שאותו אנחנו מקבלים, לדוגמא, אם מדובר באדם פרטי או גורם מחוץ לישראל ולכן אנחנו עושים את זה בעצמנו. מלבד הדיווח על העסקה הדיגיטלית עצמה, חשבונית עצמית באינטרנט מאפשרת לכם לקבל החזרים על ההוצאות הקשורות בעסק דיגיטלי, שהרי זאת הוצאה לכל דבר.
מצב נפוץ שדורש הנפקה של חשבונית עצמית באינטרנט הוא כאשר אתם שוכרים לעסק דיגיטלי משרד או חנות אבל המשכיר שלכם הוא אדם פרטי שאין לו תיק עוסק ברשויות המס.
מקרה אחר הוא קבלת שירות מגורם שלא רשום כעסק דיגיטלי, לדוגמא, הרצאה או ייעוץ מסוגים שונים, כלכלי או הנדסי הניתנים באופן חד פעמי. דוגמא נוספת היא צריכה של שירותים או מוצרים מחו”ל, זה יכול להיות ייבוא חומרי גלם או מוצרים אחרים לשימוש בעסק דיגיטלי, קבלת שירות ואפילו הוצאות פרסום בפלטפורמות בינלאומיות.
אגב, אם מדובר בקניית מוצרים ושירותים מרובים מחו”ל, רשויות המס מאפשרות לדווח עליהן בחשבונית דיגיטלית חודשית מרוכזת, כך שתוכלו לחסוך הנפקה גדולה של חשבוניות עצמיות אונליין. קישור להחלטת מיסוי בנושא
עד כה דיברנו על חשבוניות עצמיות ממוחשבות שחברות ועוסקים מורשים מחויבים להוציא במקרים מסוימים. אבל מה קורה כאשר אתם עוסקים פטורים וצריכים להנפיק מסמך חשבונאי עבור צד שאינו יכול להוציא חשבונית מס אלקטרונית? כאן העניין הופך להיות מורכב יותר.
כאמור עוסקים פטורים אינם גובים מע”מ ובהתאם לא יכולים להוציא חשבונית מס אלקטרונית בדומה לעוסקים מורשים וחברות בע”מ, כך שהם למעשה לא יכולים להוציא חשבונית עצמית באינטרנט בעצמם. מצד שני הם עדיין במקרים מסוימים חייבים לשלם את המע”מ. אז מה עושים? ובכן יש לעוסקים פטורים פתרון להוצאת חשבונית מס אלקטרונית במקרים כאלו, אם כי נציין שלא מדובר בפתרון הכי יעיל בעולם. ולמעשה לא ברור כמה הוא אכן מבוצע בפועל.
אז כדי להוציא חשבונית מס אלקטרונית עצמית, על עוסקים פטורים להגיע למשרדי המע”מ, לקבל אישור לעסקה דיגיטלית ואז פקיד המע”מ למעשה מנפיק בעצמו חשבונית מס אלקטרונית עם פרטי העסקה דיגיטלית לעוסק הפטור. לחילופין, יש מקרים ספציפיים שבהם הצד שמספק לכם את השירות יכול לגשת בעצמו למשרדי המע”מ כדי להוציא חשבונית מס אלקטרונית כנגד עסקה דיגיטלית חד פעמית (נקראת “עסק דיגיטלית אקראי”), לעיתים גם ללא מע”מ, כתלות בהכנסות השנתיות שלו ולפי החלטת פקיד המע”מ. בכל אופן, אם מדובר בעסקאות דיגיטליות נדל”ן, לרבות השכרה, הן תמיד יכללו מע”מ כך שאחד הצדדים יצטרך להוציא חשבונית מס אלקטרונית במשרדי המע”מ.
כפי שראינו, אנחנו מוציאים חשבונית עצמית באינטרנט על תשומות (הוצאות) שיש לנו בעסק דיגיטלי, לגורם שאינו יכול להוציא חשבוניות אונליין כדי לדווח למע”מ על עסקה דיגיטלית הדורשת תשלום מע”מ. עם זאת, למרות שאנחנו מוציאים את החשבונית הממוחשבת, עדיין מדובר בהוצאה לכל דבר, שהרי צרכנו שירות או מוצר כלשהו בעסק דיגיטלי ושילמנו עליו. לכן, באופן טבעי ניתן להגיש חשבונית אונליין כהוצאה מוכרת למס הכנסה.
בנוסף, כמו כל הוצאה ששולם בה המע”מ, אנחנו יכולים להגיש את החשבונית כדי להתקזז על מע”מ ששילמנו. כמובן במידה ואנחנו עוסקים מורשים או חברות בע”מ. כמו בכל הוצאה, עוסקים פטורים לא זכאים להתקזזות על המע”מ. כמובן שהצד השני לעסקה דיגיטלית לא יוכל לעשות שימוש בחשבונית העצמית שהוצאנו לקיזוז תשומות ומס, משום שהוא לא שילם אותן וסביר להניח שזה גם לא יעניין אותו בכלל.