עדכון מיולי 2018: לאחרונה חסמנו משתמשים והסרנו עשרות מאמרים שהיו מועתקים או כתובים בזילזול בצורה גסה. אם תכתבו מאמרים מקוריים, תשייכו אותם לקטגוריה המתאימה ותוציאו קישורים במידה הוגנת, אין לכם מה לדאוג
אנחנו בודקים את המאמרים מדי פעם ומי שיזלזל וינצל את הבמה לרעה, חבל על הזמן שלו ושלנו - המאמרים יוסרו והוא יחסם!

מהו תפקידו של רואה חשבון ומהם התחומים עליהם הוא אחראי

רואה חשבון (בלועזית: accountant ובקיצור: רו”ח) הוא מי שהוסמך על פי חוק לעסוק בשירותי ראיית חשבון ותפקידו לבחון את תקינותם של דו”חות כספיים. רואה חשבון מבצע ביקורת ואימות של דו”חות כספיים ועוסק בייעוץ מס וניהול.

רואה חשבון מתמחה בחשבונאות, מימון, ביקורת חשבונאית, מיסים ותתתחומים נוספים. לכל מדינה ומדינה ישנה הסמכה ייחודית לרואי החשבון שעובדים בה ובמדינת ישראל ההסמכה ניתנת על ידי מועצת רואי החשבון. רואה חשבון חייב להיות עובד שכיר בחברה שבה הוא מועסק ועליו להתמנות על ידי האספה הכללית של רואי החשבון.

שירותי ראיית חשבון במדינת ישראל

על פי חוק רואיחשבון, תעודת ההסמכה של רואי חשבון מונפקת על ידי מועצת רואי החשבון במדינת ישראל. זהו גוף סטטוטורי הכפוף למשרד המשפטים ואחראי על רישיון המקצוע. כדי לקבל את הרישיון יש לעבור בהצלחה את מבחני המועצה.

תנאי נוסף לקבלת התעודה הוא תואר ראשון בחשבונאות מאוניברסיטה או מכללה והוא מעניק פטור מחלק מבחינות מועצת רואי חשבון. לאחר הלימודים ישנה תקופת התמחות בת שנתיים. הפטור הנרחב שתואר ראשון מקנה הוא פטור מ-13 בחינות מתוך 15. שתי הבחינות הנותרות הן “ביקורת חשבונאית מתקדמת” ו”חשבונאות פיננסית מתקדמת” והן נחשבות לבחינות הקשות והמקיפות ביותר.

רואה חשבון – המומחה לענייני כספים ומיסוי

רואי חשבון הם אנשי מקצוע מיומנים שעוברים מסלול הכשרה אקדמי של כמה שנים, מדובר על מומחים לענייני כספים רבים ומגוונים, וכן הם צריכים להיות בקיאים בנושאים שונים כמו מיסוי, דיני עבודה ועוד, על מנת לתת שירות מלא ואיכותי. התפקידים העיקריים והכללים של רואה חשבון ומשרד המספק שירותי חשבונאות הם:

מיסוי: ייצוג של עסקים מול רשויות המס במדינת ישראל או בחו”ל, בעיקר באמצעות דו”חות כספיים תקופתיים, הצהרות הון ודו”חות שנתיים.

הנהלת חשבונות ושכר: רואה חשבון וצוות המשרד שלו מספקים את כל שירותי הנהלת החשבונות לעסק, וכן חשבות שכר שקובעת כמה לשלם במשכורות, והפקת תלושי משכורת וביצוע התשלומים לעובדים.

החזרים: רואה חשבון ועובדי חשבונאות אחרים עוסקים בקבלת החזרי מס לעצמאים וגם לשכירים.

ייעוץ פיננסי: בחינת הנהלת הכספים של העסק ומתן ייעוץ לניהול נכון ויעיל יותר, הן ברמת העסק והן ברמת חשבונות בנק, למשל.

ייעוץ מס: מתן ייעוץ על היבטי מיסוי שונים, כך שהעסק ינוהל נכון מבחינת עלויות מיסוי שונות תחת החוק.

מתי צריך את רואה החשבון?

למעשה עסק צריך לקבל שירותי רואה חשבון מהקמתו ולאורך כל תקופת פעילותו. כמובן שככל שהעסק גדול יותר, כך שירותי החשבונאות הופכים משמעותיים, גדולים ומסובכים יותר, ולכן יש צורך בקבלת שירות מקיף יותר. רואה החשבון צריך להיות מעורב מהשלבים הראשונים של הקמת העסק מול רשויות המס, ביטוח לאומי וכו’ – איש מקצוע יכול לעזור, לייעל ולקצר את כל התהליך הזה. עדיף גם לשכור את שירותיו של רואה חשבון מקומי המכיר את הסביבה העסקית בה העסק פועל – רואה חשבון בירושלים לעסק בירושלים, רואה חשבון בקריות לעסק בקריות וכו’.

כמו כן, רואי חשבון הם חיוניים לניהול פיננסי נכון של העסק, הן בהיבט של דיווחים לרשויות ולגורמים השונים והן מבחינת דרך הנהלת הכספים עצמם על כל ההיבטים המגוונים של הנושא, עבודה מול בנקים וספקים השונים הדורשים מידע חשבונאי אמין, אפילו בסגירת עסק יש תפקיד לרואה חשבון בתהליך.

מהם כללי חשבונאות?

בגל מורכבות עולם החשבונאות ישנם כללים רבים שעל העוסקים בתחום לעמוד בהם, אלו חוקים מקומיים וכן בינלאומיים, שחלים על עסקים מסוימים ומדינות שונות. כללי חשבונאות נוגעים בעיקר לדרך הניהול של דו”חות כספיים ושל ה”ספרים” הפיננסיים של העסק. הכללים נועדו לתת תמונת מצב אמיתית על מצב העסק, ולשמור על אחידות ברמת הדיווח בין כל העסקים. כללי חשבונאות בינלאומיים נפוצים הם ה-IFRS.

התמחות בשירותי ראיית חשבון

התמחות רואי חשבון נמשכת שנתיים והיא מתמקדת באחד מתחומי ראיית החשבון: מיסוי, ייעוץ כלכלי, ביקורת חברות, וביקורת מערכות מידע ממוחשבות. קבלת תעודת ההסמכה מותנית בהיקף שעות עבודה שבועיות.

בתום ההתמחות מסווגים המתמחים לדרגות: ג’וניור, סמיסניור, סניור ועד מנג’ר. ההתמחות נעשית במשרדי רואי החשבון השונים. הביקוש למתחמים מתואם עם מצב הכלכלה. בשנות גאות הביקוש למתמחים הוא עצום ומגיע למאות מתמחים בשנה ואילו בשנות שפל הביקוש פוחת באופן דרסטי ומתמחים מתקשים למצוא מקום עבודה.

משרדי שירותי ראיית חשבון במדינת ישראל

ישנם ארבעה משרדי רואי חשבון מובילים במדינת ישראל השולטים בשוק זה:

סומך חייקין (KPMG)

ברייטמן אלמגור זוהר (Deloitte)

קסלמן וקסלמן (PWC)

קוסט פורר גבאי את קסירר

ההתמחות בארבעת משרדים אלה כוללת התמחות בביקורת חברות ציבוריות, ביקורת פנים, ייעוץ לחברות, מיסוי וניהול סיכונים. ההתמחות במשרדים קטנים יותר כוללת בעיקר ביקורת חברות פרטיות, ייעוץ כלכלי וייעוץ מס.

תפקידיו של רואה חשבון

ישנו מגוון רחב של תפקידים שרואי חשבון ממלאים במשק. בראש ובראשונה, תפקידם השוטף של רואי החשבון הוא לבצע ביקורת על חשבונות החברה אך ישנם תפקידים נוספים שעליהם למלא כמו ייעוץ כלכלי והנהלת הכספים, ייעוץ פיננסי וכדומה. בנוסף, ישנם רואי חשבון המועסקים במשרדי הממשלה, ברשויות המס ובחברות הביטוח.

הגדרה חוקית

על פי לשון חוק רואיחשבון, תשט”ו-1955, ראיית חשבון” פירושו – בדיקתם, בקרתם או אישורם של כל מאזן, חשבון רווח והפסד, חשבון הכנסות והוצאות, חשבון תקבולים ותשלומים וכל חשבון כיוצא בהם, ומילוי כל תפקיד אחר שנתייחד או שיתייחד בחיקוק לרואה חשבון, להוציא הנהלת חשבונות”; “רואה חשבון” – מי שבידו רישיון בר תוקף שניתן לפי חוק זה.

אם אתם מחפשים חברת לשירותי ראיית חשבון אמינה ובטוחה, מומלץ לבדוק את כל התעודות וההכשרות הקיימות אשר יתאימו לעסק שלכם. חברה טובה היא חברה שתספק לכם את המענה הדרוש וגם תשקיע זמן ומאמץ בכל דרישה שלכם.

לשכת רואי חשבון במדינת ישראל

לשכת רואי חשבון במדינת ישראל נוסדה בשנת 1931 והיא מאגדת יותר מ-12 אלף רואי חשבון. הלשכה יוצאת דופן בכך שהיא הארגון היחידי בארץ המאגד בעלי מקצוע חופשי וקובע את הסטנדרטים של מקצוע זה.

הלשכה מפרסמת תקנים בתחומי החשבונאות והביקורת ומעורבת בחקיקת המיסים במדינת ישראל. כמו כן, הלשכה עומדת בקשר רציף עם רשויות המיסים, המפקח על הבנקים מטעם בנק ישראל, המפקח על הביטוח והמוסדות להשכלה גבוהה.