כל מי שאינו עוסק ברפואה בשגרה, וודאי הסתכל על הדף של תוצאות בדיקות הדם שלו וחוץ מתזוזות הנקודה על הגרף, לא באמת הבין וידע איך לפענח את הבדיקות. כל הדף כתוב בקיצורים באנגלית של כל מיני מרכיבים בתוך הדם שרוב האנשים לא יודעים ולא מכירים. אחד המדדים נקרא HDL. מה זה אומר בעצם אומר כאשר הוא במצב גבוה? על כך נדבר במאמר הבא.
מה זה HDL?
HDL הוא למעשה חלק ממולקולת הכולסטרול הנקרא במונחים של היום “ככולסטרול טוב”. הכולסטרול הטוב הוא החלק במולקולה שדואג לפנות את הכולסטרול הרע מדפנות העורקים ובכך הוא מגן עליכם מפני מחלות של היצרות עורקים וטרשת עורקים שטמונים בכולסטרול רע שהצטבר. כשאומרים שיש לכם HDL גבוה, זה בעצם אומר שההגנה שלכם מפני מחלות כולסטרול היא גבוהה. זה מצב מצוין.
מתי HDL לא יהיה במצב טוב?
HDL לא יהיה טוב עבורנו, כאשר הרמה שלו בדם נמוכה מ-40. אם הרמה נמוכה מ-40 ויש לכם כולסטרול רע גבוה, זה אומר שה-HDL לא מצליח לבצע את עבודתו כראוי ואתם לא מוגנים מפני מחלות כלי דם ולב. כל אדם תמיד ישאף לרמת כולסטרול טוב גבוהה בדם ולפחות בערך של 40 בבדיקות הדם.
האם אנחנו יכולים להשפיע על רמות הכולסטרול הטוב בדם?
אז יופי, עשינו בדיקות דם וראינו שקיימת בעיה, האם יש לנו שליטה על כך? התשובה היא כן! אם אנחנו רוצים שרמות הכולסטרול הטוב יעלו, אנו למעשה רוצים לעזור לו לבצע פינוי של כולסטרול רע מהדם. מי שיבצע שינוי תזונתי, יאכל שומנים טובים וארוחות עם מספיק חומצות אמינו, הוא יוכל לעזור לכולסטרול הטוב לפנות כולסטרול רע מכלי הדם. הפחתת שומנים רווים מהתזונה היא דבר חשוב מאוד וכדאי להתכוונן לכך ולהתרגל.
איך עושים זאת בעולם של היום?
בעולם של היום, כאשר רוב המזון הוא מעובד, הרבה ממנו יכלול שומן רווי. על מנת להימנע מהשומן הרווי, ניתן להכין מזונות שהם כמה שיותר קרובים למצבם הטבעי ולוותר על כל המאכלים המוכנים או מאכלי האינסטנט. כיום ניתן להכין כל מאכל שקיים בצורתו המעובדת, כמאכל טבעי שהכנתם בבית. נסו להכין בעצמכם, רכשו חומרי גלם איכותיים. זה גם יהפוך את הארוחות שלכם לטעימות יותר וגם תוכלו להיפטר מהכולסטרול הרע.