עדכון מיולי 2018: לאחרונה חסמנו משתמשים והסרנו עשרות מאמרים שהיו מועתקים או כתובים בזילזול בצורה גסה. אם תכתבו מאמרים מקוריים, תשייכו אותם לקטגוריה המתאימה ותוציאו קישורים במידה הוגנת, אין לכם מה לדאוג
אנחנו בודקים את המאמרים מדי פעם ומי שיזלזל וינצל את הבמה לרעה, חבל על הזמן שלו ושלנו - המאמרים יוסרו והוא יחסם!

איך הופכים לשמאי מקרקעין מוסמך בישראל?

כפי שידוע שוק הנדל”ן בישראל בשנים האחרונות עומד בראש סדר היום הן בשיח והן בהתעסקות היומיומית בעקבות עליית ערכי השווי ובעקבות כך נוצר ביקוש רב בקרב סטודנטים צעירים (וכמובן גם מבוגרים) ללמוד שמאות מקרקעין ולהיות בקיאי נדל”ן מכל זווית שהיא, אך ברוב המקרים ולפי הסטטיסטיקה רובם ככל הנראה לא יגיעו למעמד קבלת הרישיון.

התהליך לקבלת רישיון שמאי מקרקעין הינו תהליך ארוך ומייגע אשר כרוך בהקדשת זמן, סבלנות, מנטליות ואיפוק מירביים מהצפוי ודורשים מכל נבחן סטנדר גבוהה בהרבה מהנורמה.

 הרבה מהסטודנטים לא באמת בודקים לעומק את תהליך זה ונגלים לו במהלך לימודיהם ומוצאים עצמם פורשים, נשברים או נמרחים המון שנים עד כדי ויתור, מיצוי וירידת חשק מנטלי עצום.

התהליך מתחיל בתנאי קבלה ראשוני אשר מחייב בתואר ראשון המוכר במוסד להשכלה גבוהה ולו זיקה למקצוע, בעבר היה מספיק תואר B.A.

בעבר היה על הנבחן לגשת ללא פחות מ-9 בחינות מקדימות במתחם בנייני האומה בירושלים למבחן של מועצת השמאים במשרד המשפטים מבחן כלל ארצי המתקיים פעמיים בשנה בלבד, כיום לאחר הרפורמה בעלי תואר ראשון עם זיקה למקצוע ראשים להיבחן את הבחינות המוקדמות במוסד לימודיהם תחת פיקוח מחמיר ותנאי מעבר כל הבחינות בציון העלה על 80.

אחוזי המעבר בבחינות המועצה היו נעים בין 35-60% המשתנה בין סוג הבחינה.

כחלק מהבחינות המוקדמות נבחן המועמד בין היתר בנושאים הבאים: מיסוי מקרקעין, מדידה ומיפוי, דיני מקרקעין ודיני הפקעות, חוק התכנון והבנייה, תכנון עירוני, הנדסת בניין, סטטיסטיקה א+ב, כלכלה מיקרו ומאקרו, כלכלה עירונית.

סוג הבחינה בין נושא לנושא משתנה בין שאלות אמריקאיות לפתוחות, כיום יותר ניכר סגנון האמריקאי ברוב הבחינות המקדימות.

לאחר מעבר כלל הבחינות מתקיימת בחינה מסכמת בת כ-4 שעות עם 40 שאלות אמריקאיות כלליות המשלבות את כל הנושאים מה שמשאיר פחות מ-10 דקות לשאלה אשר עשירה בנתונים וכל ארבעת התשובות האפשריות הינן די זהות וקרובות אחת לשנייה בתוצאותיה.

כעת, לאחר מעבר הבחינה המסכמת בצירוף אישור תואר וסיום לימודים, מזל טוב התקדמתם עוד שלב בדרך אל הרישיון אבל לא מומלץ לקרר את השמפניות מכיוון שכעת מדובר בהליך ממיין ומסנן נוסף שספק אם 20% מהמועמדים ישאר.

לאחר אישור תואר ומעבר הבחינות והבחינה המסכמת, ניתנת הזכות לביצוע המחות בת שנה.

כידוע מספר דורשי משרות התמחות בשנה נושק לכיוון האלף ומספר תקנים למתמחים עומד על כ-250.

(זאת ע”פ נתוני שמאי ביקורת התמחות מטעם המועצה).

משכך נדרשת סבלנות רבה, שקדנות רצון ונכונות להתאמץ בראיונות העבודה עד למציאת המקום המתאים, הליך מציאה יכול לקחת חצי שנה לערך.

בנוסף על המועמד לעבור בהצלחה בחינה סופית נוספת בת כ-8 שעות הכולל שילובי שאלות סגורות ופתוחות ובה אחוזי המעבר בעשור האחרון נעים בין23-26% לאחר ערעור.

מומעדים מספרים כי נבחנים את הבחינה הזו מספר פעמים ולוקחים בחשבון שסיכוי נמוך והרבה מזל לעבור בפעם הראשונה.

לאחר והצלחתם לעבור וסיימת התמחות כעת הנכם ניגשים לעוד בחינה סופית די דומה לגישות הנקראת יישומים ובו עליכם להפגין ידע ושליטה בכל הנושאים. כמו כן מבחן הינו בעל אחוזי מעבר גבוהים יותר של כ-30-35%.

לסיכום:

מספר הרישיונות המונפקים בשנה עומד על כ-100-150 לכל היותר.

במידה והנכם רוצים ללמוד מקצוע זה, עליכם באמת לחשוב עם עצמכם אם אתם מספיק נחושים.

כותב מאמר זה הינו יעקב מגן, שמאי מקרקעין בתל אביב.